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• Why is there a Bilateral Adoption Agreement with Russia?  
• When was the Agreement signed? 
• When will the Agreement enter into force? 
• Does entry into force mean that all provisions of the Agreement will apply as of 

November 1, 2012? 
• What if my case started before entry into force? 
• Does this mean that the United States does not want Russia to join The Hague 

Intercountry Adoption Convention? 
• Whom does the Agreement cover? 
• Will the Agreement change U.S. visa processing for adopted children?  
• What will change in how USCIS processes petitions as a result of this 

Agreement? 
• How will the Agreement affect U.S. adoption service providers’ ability to work 

in Russia? 
• Does the Agreement impose any new or more stringent responsibilities on U.S. 

adoption agencies? 
• Is any part of the Agreement effective retroactively?  

 
 

Q: Why is there a Bilateral Adoption Agreement with Russia?  
 
Each year, thousands of children find loving, nurturing homes through intercountry 
adoptions, and the lives of thousands of American families have been enriched by 
welcoming Russian orphans into their homes.  Although the vast majority of U.S. 
adoptions of Russian children have resulted in positive experiences for everyone 
involved, there have been several tragic cases.  As a result, in April 2010, the U.S. 
and Russian governments began negotiating the Agreement between the United 
States of America and the Russian Federation Regarding Cooperation in Adoption 
of Children (the Agreement) to strengthen procedural safeguards in the adoption 
process between the United States and Russia.  
 
Q: When was the Agreement signed?  
 
U.S. Secretary of State Hillary Clinton and Russian Foreign Minister Sergey 
Lavrov signed the Agreement on July 13, 2011, in Washington, D.C.   



 
Russia required ratification.  The Russian Duma approved the Agreement on July 
10, 2012 and the Russian Federation Council approved the Agreement on July 18, 
2012.  Russian President Vladimir Putin signed the Agreement into law on July 28, 
2012. 
 
Q: When will the Agreement enter into force?  
 
The Agreement will enter into force on November 1, 2012 following the exchange 
of diplomatic notes between the U.S. and Russian governments.  A copy of the 
joint statement on the Agreement’s entry into force date is available on the website 
of the U.S. Embassy in Moscow.   
 
Q.  Does entry into force mean that all provisions of the Agreement will apply 
as of November 1, 2012? 
 
Certain provisions in the Agreement only apply if required by either the United 
States or the Russian Federation.  The provisions regarding new authorization 
procedures for adoption service providers in Article 5 and pre-processing 
requirements in Article 10 will not take effect as of November 1, 2012 as these 
new requirements may only be established following entry into force of the 
Agreement under Russian law.  Please refer to the below Q&A’s for more 
information on the anticipated timeline for effectiveness of these provisions. 
 
Q: What if my case started before entry into force?  
 
Prospective adoptive parent(s) whose documents are registered at a Regional 
Authority in Russia at the time of entry into force are not affected by the terms of 
the Agreement and may complete the process under the current (pre-Agreement) 
procedures.  The Russian government will compile a list of all prospective 
adoptive parent(s) whose documents have been registered at the time of entry into 
force on November 1, 2012.   
 
Prospective adoptive parent(s) working with a non-Hague accredited U.S. adoption 
service provider whose documents were not registered at a Regional Authority in 
Russia at the time of entry into force will be required to identify and use the 
services of a Hague accredited adoption service provider that is authorized to 
provide services in Russia if they wish to continue with their adoption.  That new 
U.S. Hague accredited adoption service provider will be required to submit 

http://moscow.usembassy.gov/pr_092812_adoptions.html


documentation confirming that they have taken responsibility for working with the 
family to carry out their obligations in completing the adoption. 
 
Q: Does this mean that the United States does not want Russia to join The 
Hague Intercountry Adoption Convention?  
 
No.  The United States continues to believe that the Hague Adoption Convention 
includes the best available procedures for processing intercountry adoptions.  The 
United States continues to encourage Russia to join the Convention.  The United 
States and Russia negotiated the Agreement in order to promote stronger 
safeguards for adoptive children and parent(s) in the intercountry adoption process 
between our two countries.  The Agreement incorporates several fundamental 
principles of the Hague Adoption Convention.      
 
Q: Whom does the Agreement cover?  
 
The Agreement will cover adoptions to and from the United States and Russia.  It 
applies to children up to the age of 18 who are citizens of and habitually resident in 
one country, and who are adopted in their country of origin by spouses habitually 
resident in the other country (at least one of whom is a citizen of that country), or 
by an unmarried individual who habitually resides in and is a citizen of the other 
country.  
 
Prospective adoptive parent(s) should also be aware that the Agreement only 
covers adoptions where both spouses, or the individual (if unmarried), have seen 
and observed the child in person prior to adoption and personally participated in 
the decision-making procedures by the court issuing the adoption decree.  
 
Q: Will the Agreement change U.S. visa processing for adopted children?  
 
The Agreement will not significantly affect visa processing for children adopted 
from Russia.  The processing of an adopted child’s U.S. visa occurs after the 
adoption in Russia and the approval of the orphan petition (Form I-600, Petition to 
Classify Orphan as an Immediate Relative) by U.S. Citizenship and Immigration 
Services (USCIS).  Information on how to adopt from Russia is available on 
www.adoption.state.gov.  
 
Q: What will change in how USCIS processes petitions as a result of this 
Agreement?  
 



USCIS must ensure that the laws of the country of origin are followed in 
adjudicating a Form I-600 Petition.  At the time of entry into force, the Agreement 
will have the effect of establishing new legal requirements in Russia, and USCIS 
will review each petition to ensure that the requirements have been met and the 
various provisions become effective.  The following provides an overview of the 
most significant changes: 
 
New Independent Adoptions Prohibited 
 
Effective immediately upon entry into force, the Russian government will no 
longer permit prospective adoptive parent(s) to begin new independent adoptions 
(i.e., adoptions where the prospective adoptive parent(s) elect to act on their own 
behalf without facilitation by an adoption service provider), unless a child is being 
adopted by a relative.  (Relatives, for the purposes of the Agreement, are defined in 
accordance with Russian law.)  After entry into force, USCIS will only be able to 
approve Form I-600 petitions for independent adoptions grandfathered under 
Article 17 of the Agreement or for adoptions in which the child is adopted by a 
relative.  Please refer to the Q&A on adoptions initiated prior to entry into force for 
more information.  
 
A New Pre-approval Process, Effective on or about March 1, 2013 
 
The Russian government intends to establish and require a new pre-approval 
process as described in Article 10 of the Agreement.  This process will not be 
required immediately upon entry into force and will not apply to cases 
grandfathered under Article 17 of the Agreement.   
 
Under Russian law, the new pre-approval requirement may be established only 
following entry into force of the Agreement.  The Russian government plans to 
establish this requirement and expects it to become effective on or about March 1, 
2013.  Following Russia’s establishment of a pre-approval requirement, cases 
involving Russian children being adopted by U.S. prospective adoptive parent(s) 
whose adoption documents were not registered with the Regional Authority in 
Russia at the time of entry into force, will be required to undergo a pre-approval 
process with USCIS after the match but before the Russian adoption is completed.  
Prospective adoptive parent(s) in these cases will be required to present the 
Russian courts with a document from USCIS confirming pre-approval to be able to 
complete the adoption in Russia. 
 



To implement pre-approval, USCIS will require prospective adoptive parent(s) to 
file their Form I-600, Petition to Classify an Orphan as an Immediate Relative, 
before completing the adoption procedures in Russia.  USCIS will provide further 
information on the new filing procedures and how the new process will work as 
soon as possible, and in advance of March 1, 2013.  
 
Q: How will the Agreement affect U.S. adoption service providers’ ability to 
work in Russia?  
 
This Agreement will add no additional accreditation or authorization requirements 
under U.S. law for adoption agencies seeking to provide adoption services in 
Russia.  
 
Under Russian law, new authorization requirements may be established only 
following entry into force of the Agreement.  The Russian government has assured 
us that it plans to establish new authorization requirements for adoption service 
providers and expects them to become effective on or about March 1, 2013.  On 
the date of entry into force, as an interim measure, the Russian government will 
consider all U.S. adoption service providers which are currently authorized to 
provide adoption services in Russia and which are U.S. Hague accredited to be 
authorized (pending implementation of the new authorization requirements).  
These agencies may continue processing both existing and new cases.  The 
Department of State has agreed to provide the Russian Ministry of Education and 
Science with the list of U.S. adoption service providers accredited or approved in 
the United States to provide services under The Hague Adoption Convention, as a 
means of confirming their Hague accreditation/approval.   
 
Non-Hague accredited U.S. adoption service providers operating in Russia prior to 
entry into force of the Agreement will not be able to initiate any new cases 
following November 1, 2012.  However, these agencies may continue processing 
those cases that were registered at a Regional Authority in Russia at the time of 
entry into force.   
 
Following the Russian government’s establishment of new authorization 
requirements, authorized adoption service providers will have 60 days to submit 
additional information required under the new regulations to continue providing 
adoption services in Russia.  The Ministry will make a decision about an adoption 
service provider’s authorization within 30 days of receiving the required 
information.  Adoption service providers that do not submit the required 
documentation for re-authorization within 60-days of Russia’s establishment of 



new authorization regulations will lose their authorization to provide adoption 
services in Russia.  These adoption service providers will be allowed to apply for 
re-authorization after one year.  
 
After entry into force, adoption service providers seeking authorization to begin 
providing adoption services in Russia will need to meet the requirements under the 
new authorization procedures.  Adoption service providers may apply for 
authorization to provide adoption services in Russia at any time, but the Ministry 
of Education and Science encourages new adoption service providers to wait until 
after the implementation of the new authorization procedures to do so.  Under the 
Agreement, the Ministry of Education and Science must make a decision about a 
new adoption service provider’s authorization within 60 days of receiving the 
application.    
 
Q: Does the Agreement impose any new or more stringent responsibilities on 
U.S. adoption agencies?  
 
Yes, the Agreement allows the Russian government to establish several new or 
expanded requirements for adoption service providers to receive and maintain 
authorization to provide adoption services in Russia which are expected to become 
effective on or about March 1, 2013.  Adoption service providers authorized to 
provide adoption services in Russia will need to meet the requirements established 
by the Russian Ministry of Education and Science or by Russian law in order to 
obtain and retain authorization to provide services in relation to intercountry 
adoptions in Russia.  Adoption service providers will be required to submit 
documentation assuring that they will comply with certain requirements, including 
the following:  
 
Post-adoption requirements  
 

• To inform prospective adoptive parent(s) of Russia’s adoption procedures 
and post-adoption reporting requirements (including in the case of a 
dissolution and/or subsequent placement of a child with another family);  
 

• To monitor the living conditions and upbringing of adopted children as 
required by the Russian government.  The monitoring will have to be carried 
out at the family’s home by the authorized organization’s social worker, or 
by another licensed social worker or organization; 

 



• To provide periodic reports following an intercountry adoption to the 
Russian authorities.  The reports will have to contain information about the 
child’s psychological and physical development and adaptation to his/her 
new life; 

 
• To confirm an adopted child’s lawful entry into the United States and the 

child’s acquisition of U.S. citizenship.  
 
Adoption disruption and dissolution requirements  
 

• To notify Russian authorities and the U.S. Department of State’s Office of 
Children’s Issues as soon as reasonably possible if a case in which it 
provided services (even cases facilitated before the Agreement entered into 
force) is pending dissolution or has dissolved.  The notification may need to 
include information on any proposed placement or new adoptive family, the 
expected (or completed) timeframe for the U.S. court’s decision (or any 
decisions reached by the U.S. court).  At the same time, for cases still 
pending a court decision, the authorized organization may be required to 
request the consent or non-consent of the Russian authorities to the proposed 
re-adoption, and if a statement is provided by the Russian authorities before 
the re-adoption decision is made by the court, present the Russian consent or 
non-consent information to the court for its consideration.  

 
Authorized organization requirements  
 

• To notify the Russian authorities and transfer any pending cases or post-
adoption reporting responsibilities to another authorized organization in the 
event that an authorized organization chooses to cease operating in Russia or 
loses its authorization to do so.  

 
 
Q: Is any part of the Agreement effective retroactively?  
Under the Agreement, Russia may impose requirements on adoption service 
providers regarding the disruption or dissolution of adoptions which they 
facilitated and which took place prior to entry into force of the Agreement.  For 
example, an authorized organization may be required to report a disruption or 
dissolution as soon as reasonably possible after it discovers that an adoption may 
be dissolved or has dissolved, regardless of when the intercountry adoption was 
completed. 
 


	Why is there a Bilateral Adoption Agreement with Russia?



